Nationale Molendag zaterdag 14 mei 2011

De Nationale Molendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 14 mei 2011. Sinds 1972 staat in het tweede weekend van mei een groot aantal van de molens open voor het publiek. De door De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars georganiseerde Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement.

Molens werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de 19e eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt.

Gelukkig zijn er nog steeds molens te bewonderen in ons land. Molen De Doornboom in Hilvarenbeek  is zo’n molen. Er wordt nog wekelijks graan gemalen voor een aantal bakkers in de regio. Maar ook particulieren hebben ontdekt dat zelfgebakken brood nóg lekkerder smaakt als het wordt gemaakt van ambachtelijk gemalen meel. Ook zij kunnen voor tarwe-, rogge- en speltmeel terecht bij de molen. Volkorenmeel natuurlijk, want daar zit al het goede van de natuur nog in!

Aanstaande zaterdag is de molen van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoekers. Er worden gratis rondleidingen gegeven en er wordt informatie gegeven over streekproducten en het speltproject in het Land van de Hilver. Dennis Swaanen van Bakkerij Jan Swaanen uit Hilvarenbeek is een van de initiatiefnemers van dit project. Naast zijn grote assortiment in brood en banket houdt de bakkerij zich ook bezig met de productie van streekproducten.

Zo heeft hij vele speltproducten toegevoegd aan zijn assortiment. Het spelt wordt geoogst in Land van de Hilver en het wordt gemalen bij de molen. Vervolgens maakt bakkerij Jan Swaanen hier de lekkerste producten van. Men kan hierbij denken aan speltbrood en hilverkoeken. Natuurlijk kan zaterdag geproefd worden van deze heerlijke producten.

Verder zijn er diverse kleine activiteiten rondom de molenberg, en is ook Heemtuin D’n Doornhof gratis te bezoeken. U vindt de molen aan de Doelenstraat 53 in Hilvarenbeek.